
Viitorul muncii se află la birou – și acasă. În 2024, tot mai multe companii își intensifică campaniile pentru revenirea la birou, dar multe dintre ele caută, de asemenea, versiunea modelului de muncă hibridă care funcționează cel mai bine pentru ele. Este un proces de echilibrare, iar în centrul lui se află tehnologia mediului de lucru care îi ajută pe lideri să obțina o productivitate maximă, sprijinind în același timp dorința angajaților de a beneficia de un echilibru solid între viața profesională și cea privată.
Campaniile pentru revenirea la birou se bucură de sprijin continuu, dar există multe nuanțe
Într-un sondaj efectuat de Resume Builder în rândul a 1000 de companii, 90% dintre acestea spun că se vor întoarce la birou în 2024. Iar majoritatea lor au de gând să implementeze un sistem de monitorizare a angajaților pentru a se asigura că acest lucru se întâmplă.
Pentru promovarea inițiativelor de revenire la birou, liderii se bazează pe beneficiile muncii în echipă într-un spațiu comun. Mulți dintre ei consideră că aceasta duce la sporirea productivității, colaborării, implicării angajaților și la consolidarea culturii companiei – toate stimulând rezultatele financiare. De fapt, conform unui sondaj din 2022 al Korn Ferry în rândul a 15 000 de directori, două treimi dintre ei spun că cultura companiei reprezintă peste 30% din valoarea lor de piață.
Cercetarea Resume Builder le oferă liderilor un sprijin puternic. Aruncând o privire asupra companiilor care au revenit deja la birou între 2021 și 2023, majoritatea declară că au constatat creșteri ale venitului și productivității. De asemenea, susțin că se bucură de o fidelizare îmbunătățită a angajaților.
Programele cu modele de muncă hibridă au parte de strategii pe termen lung
Cu toate acestea, pentru multe companii din cadrul sondajului, revenirea la birou înseamnă mersul la muncă atunci când lucrul acesta este cerut de sarcini specifice. Dintre cele care au în vedere revenirea la birou în 2024, „doar 44% spun că cel puțin trei sferturi dintre angajați vor fi nevoiți să lucreze la fața locului și doar 19% spun că vor fi necesare 5 zile pe săptămână”.
Ținând cont de faptul că foarte multe companii lucrează deja folosind modelul hibrid, 2024 ar trebui să fie anul în care programele lor se consolidează. În perioada în care modelul a început să se răspândească, era greu de prevăzut cât de mult timp va dura „noua normalitate”. Acum, companiile care sunt încrezătoare că modelul muncii hibride va fi menținut trebuie să decidă cum îl pot implementa cel mai bine pe termen lung.
Conform Gallop, printre potențialele provocări pe care le întâmpină angajații care folosesc modelul hibrid se numără:
- Acces restrâns la resursele de muncă
- Conexiune mai slabă cu cultura companiei
- Colaborare redusă cu membrii echipei
- Relații de muncă deficitare cu colegii
- Comunicare și colaborare interdepartamentală redusă
De asemenea, companiile se tem de unele scăderi ale productivității și inovării la locul de muncă.
Însă există și avantaje reale, iar Gallop raportează că un mediu de lucru mai flexibil oferă:
- O implicare semnificativ mai mare a angajaților
- O bunăstare generală sporită
- O ofertă de valoare mai bună pentru angajați
- O rezervă mai mare de talente
Totodată, în privința fluctuației de personal, angajații care folosesc cu succes modelele de muncă hibridă au mai puține intenții de a părăsi compania decât cei care lucrează integral la fața locului, deși ar putea să lucreze și de la distanță.
Prin urmare, în 2024, companiile doresc să găsească versiunea modelului hibrid care funcționează cel mai bine pentru ele și pentru angajații lor. Sfatul Gallop: organizațiile „trebuie să își creeze o strategie bine gândită și să i se dedice în totalitate”.
Tehnologia mediului de lucru devine și mai importantă
Tehnologia mediului de lucru o să rămână în centrul atenției în 2024, căci organizațiile și angajații vor căuta cele mai eficiente modalități de lucru.
Companiile folosesc tehnologia pentru a aduce oamenii laolaltă online, pentru a se concentra asupra colaborării când lucrează la distanță și pentru a încuraja conversații mai precise cu managerii, liderii de companie și colegii. Chiar dacă aceste instrumente ajută la conectare, angajații au în continuare nevoie de o anumită formă de colaborare față în față.
Ședințele virtuale nu sunt un substitut perfect pentru interacțiunile spontane și neprevăzute care au loc într-o manieră mai firească la birou. Colaborarea față în față deschide calea conversațiilor neplanificate care stârnesc creativitatea, oferind la rândul lor mai multe oportunități pentru inovare.
Viitorul mediului de lucru constă în instrumente care susțin o forță de lucru mai hibridă. Angajații care lucrează de la distanță au nevoi diferite de cele ale angajaților care vin la birou – și este important să înțelegi care sunt aceste nevoi, astfel încât compania să poată evita piedicile care afectează productivitatea.
Mediul de lucru modern trebuie să încurajeze conexiunea. De asemenea, trebuie să reflecte o experiență mai deschisă și cu un grad mai mare de autonomie pentru angajați, un loc care să permită deopotrivă utilitatea și mobilitatea, astfel încât să nu se simtă limitați într-un singur loc.
Cum pot liderii să valorifice tendințele din 2024?
Oamenii au devenit mai conștienți de experiența lor de lucru, iar acest fenomen se va extinde inevitabil la mediul de lucru fizic. Oferirea unei experiențe de clasă mondială pentru angajați este un proces în continuă desfășurare care are mai multe etape.
Pune întrebările potrivite
Conducerea trebuie să pună întrebările potrivite când ajustează prioritățile la locul de muncă, inclusiv:
- Câte schimbări pot oamenii să tolereze și de cât timp au nevoie?
- Ce prețuim în privința timpului petrecut la birou?
- Cum împărțim spațiul în așa fel încât să sporim la maximum utilizarea?
- Ce anume susține cu adevărat o cultură hibridă?
- Cum putem menține o senzație de siguranță și protecție?
- Cum putem menține un sentiment de apartenență?
Adoptă tehnologia care îți vine în ajutor acum și pe termen lung
Nu uita că parametrii și indicatorii-cheie ai performanței nu pot fi mai buni decât datele pe care le utilizezi pentru a-i genera. Dacă nu deții cifre precise privind gradul de ocupare, de exemplu, ratele de utilizare vor fi eronate, ceea ce va îngreuna considerabil luarea unei decizii legate de dimensiunea corectă a suprafeței bunurilor tale imobiliare. Iar dacă nu știi care sunt cele mai populare spații în rândul angajaților tăi, s-ar putea să nu le pui la dispoziție pe cele potrivite.
Cu toate astea, implementând un sistem de gestionare a vizitatorilor, poți nu doar să îmbunătățești imediat securitatea, dar să și reduci costurile imobiliare, menținând doar atâtea spații cât este nevoie. Iar cu ajutorul unei platforme de rezervare de birouri le poți oferi angajaților o experiență mai bună, asigurându-te totodată că ai atât numărul potrivit, cât și tipul corect de spații. Folosind date din trecut privind rezervările, poți decide dacă ai deja cea mai bună combinație de birouri individuale și săli de ședință sau ar trebui să ai în vedere un nou plan de amenajare.
Fii atent la noile evoluții în privința BIM și a experienței angajaților
În trecut, diviziunile dintre fazele ciclului de viață al unei clădiri erau mai accentuate. În timpul proiectării și construcției, echipele puteau să producă și să partajeze seturi de date masive privind modelarea integrată a clădirilor (BIM) care le ajutau să se încadreze în timp și în limita bugetului cu proiectele lor. Din păcate, acele date prețioase nu ajungeau niciodată până la momentul predării, iar echipele de operațiuni și de mentenanță erau nevoie să investească o grămadă de timp și de energie pentru a o lua de la zero.
O nouă alianță între liderii din industrie Autodesk și Eptura face acum posibilă introducerea datelor BIM în fluxurile de lucru ale FM-ului, în mod concret prin intermediul unui geamăn digital al clădirii. Pe lângă beneficiile operaționale și de planificare a capitalului, acest circuit bidirecțional și continuu de date îmbunătățește experiența ocupanților. Combinând gemenii digitali cu o soluție de management pentru mediul de lucru, poți optimiza gestionarea spațiului în funcție de gradul de ocupare și de analizele de sistem.