În viața de zi cu zi, cetățenii solicită flexibilitate, rapiditate și soluții digitale personalizate. Cu toate acestea, primăriile din România au întârziat să își adapteze serviciile pentru a răspunde acestor nevoi. Conform raportului DESI, gradul mediu de digitalizare a primăriilor din România este de doar 32,3%. Totodată, la capitolul “Servicii Publice Digitale”, România se situează în continuare pe ultimul loc la nivel european din 28 de ţări.
Provocările necesită soluții digitale centrate pe cetățeni
Din ce în ce mai des, oamenii nu văd niciun motiv pentru care serviciile publice ar trebui să fie mai complicate decât cumpărăturile online. Aceştia vor să poată primi rapid răspunsuri la solicitările lor. Ei doresc informații într-un limbaj clar și simplu și se așteaptă ca toate demersurile iniţiate în relaţie cu primăriile să se finalizeze prin canale digitale, rapid – în mod ideal, printr-o singură „vizită online”.
Pentru a depăși provocările cu care se confruntă și pentru a oferi soluții flexibile și eficiente pe care le solicită cetățenii, primăriile au nevoie de noi abordări și tehnologii digitale țintite. Soluţiile software Archibus oferă primăriilor oportunitatea de a-și face administrarea mai simplă, mai rapidă, mai eficientă și, prin urmare, mai prietenoasă pentru cetățeni.
O digitalizare completă a serviciilor poate dura mulți ani, cu toate acestea, primăriile pot atenua complexitatea dacă fac această transformare în pași mici.
Ghişeu digital
Spre deosebire de birourile fizice ale unei primării, cele digitale sunt deschise publicului 24/7 – și pot rămâne deschise în timpul crizelor, cum ar fi cea de sănătate publică, pandemia de COVID-19. Interacțiunile digitale consumă mai puțin timp pentru cetăţeni și totodată eliberează resursele primăriei pentru alte priorități sau responsabilități mai stringente.
Arhivă electronică
Pastreaza dosare, contracte, planuri sau hărți, practic orice tip de document vechi sau alte documente din vremurile actuale ce trebuie să fie conservate electronic de către primărie și puse la dispoziție, la cerere, populatiei. O arhivă electronică este un exemplu modern de guvernare electronică, cu servicii digitale pentru cetățeni și o arhivă care îndeplinește cerințele legale. De la crearea documentului până la arhivare, fiecare pas este înregistrat complet, iar o copie a datelor este stocată în siguranţă.
Fluxuri de aprobare
Pe fondul volumului mari de cereri, primăriile trebuie să asigure procese eficiente și termene de livrare rapide, în special pentru a atenua restanțele acumulate în timpul pandemiei. Implementarea fluxurilor automate de lucru cu cetățeanul, pot permite generarea, editarea, aprobarea și semnarea documentelor utilizând semnătura electronică calificată, fără a necesita tipărire sau chiar printuri succesive ale documentelor. Mutarea online a acestor procese și, prin urmare, simplificarea lor, va crește semnificativ productivitatea, reducând întârzierile din primării.
Mentenanța clădirilor, a mijloacelor fixe şi a echipamentelor
Pe lângă responsabilitatea de a furniza servicii publice de calitate cetățenilor lor, primăriile sunt, printre altele, responsabile de gestionarea bunurilor publice de mare valoare economică și socială, (terenuri, clădiri, drumuri). Pentru a controla, urmări și întreține în mod corespunzător proiectele, activele și echipamentele și pentru a evita orice cheltuieli inutile, instrumentele digitale pot oferi primăriilor un sistem centralizat, care să le să le permită să demonstreze schimbări pozitive.
Avantaje pentru primării
Primăriile au o oportunitate enormă de a valorifica soluțiile software și datele pentru a-şi îmbunătăţi serviciile şi a oferi experienţe care să îi susţină pe cetăţeni, rezultate ce pot conduce la îndeplinirea aşteptărilor acestora şi încredere din partea lor.
„Criza COVID-19 a arătat că digitalizarea serviciilor publice nu este doar un lucru frumos pentru cetățeni, ci un imperativ pentru un sector public modern și eficient. Transformarea despre care vorbim oferă oportunități enorme pentru primării de a îşi consolida încrederea în rândul cetățenilor. Rămâne o singură întrebare. Sunteți gata să deschideți calea către proiecte pentru cetățeni, care să îi susțină și să vă susțină? Momentul să o faceți este acum.”
— Cătălin Tănăsescu, Vicepreședinte pentru dezvoltare, ARCHIBUS Solution Center – România
Suntem gata să vă ajutăm!
Archibus oferă Analiză, Implementare si Suport pentru procesele digitale ale fiecărei primării din România. În fiecare zi, organizațiile guvernamentale din întreaga lume își îmbunătățesc serviciile, şi implicit vieţile cetăţenilor, folosind Archibus.
Alegeţi Centrul de soluţii Archibus România pentru digitalizarea primăriei dumneavoastră! Cu ocazia publicării Ediției de Toamnă a Revistei Ghidul Primăriilor, vă invităm să discutați cu experții noștri despre soluţiile software Archibus şi să obţineţi sprijinul necesar în vederea finanțării proiectelor dumneavoastră prin PNRR. Pentru a facilita demararea şi accelerarea proiectelor de transformare digitală, în cadrul Centrului de soluţii ARCHIBUS România, am format echipe dedicate, responsabile cu dezoltarea şi implementarea soluţiilor software şi a modulelor digitale, pretabile instituţiilor apaţinând sectorul public. Cu o experiență tehnică îndelungată, cunoștințe profunde și inovație, vă putem ajuta să gestionați numeroasele provocări ale digitalizării.