
În numeroase țări au avut loc decizii politice privind realizarea de acțiuni în vederea eficientizării consumului energetic național, clădirile fiind o componentă principală a acestui consum. O astfel de acțiune a fost motivată nu numai de preocupari legate de epuizarea rezervelor mondiale de combustibili fosili și de securitate energetică națională, ci, în primul rând, de ingrijorări produse de consecințele la nivel global ale fenomenului de încălzire a planetei.
Prin masura obligativității certificării energetice a clădirilor, România se conformează unei inițiative legislative la nivel european, o parte cheie a acestei initiațive fiind Directiva europeană pentru Performanța Energetică a Clădirilor (EPBD) din 2010.
Conform legislației românești, Metodologie de calcul al performanței energetice a clădirilor (Mc 001/1,2,3-2006 și MC 001/4,5-2009) certificarea energetică a unei clădirii se face prin calcul consumului energetic in condiții de ocupare și funcționare standard ale clădirii (asset rating). Pentru acordarea notei energetice clădirii reale, etalonul de comparație este “clădirea de referință”.
În cazul auditului energetic, în afara notării energetice a clădirii reale, se calculează note energetice și pentru variantele îmbunătățite energetic ale acesteia, propuse de auditorul energetic. Pentru fiecare variantă de imbunătățire se face și un calcul economic al costului învestiției necesare și al duratei de recuperare a ei. Soluția radicală pentru clădirile viitoare o reprezintă calculul eficienței energetice a clădirii încă din etapa de proiectare.
- Certificare, audit și consultanță energetică pentru clădiri
- Calcul punți termice
- Calculul eficienței termice a ferestrelor
- Evaluarea Confortului Termic
OBȚINE O OFERTĂ PERSONALIZATĂ
CHAT ONLINE