Cercetare dezvoltare

ARCHIBUS Solution Center- Romania & Romanian Space Agency - ROSA

Platforma colaborativa pentru managementul datelor, facilitati si promovarea resurselor organizatiilor romanesti cu activitati legate de spatiu (RO-SPACE)

Finantare
Valoare totala a contractului: 1.449.495,00 RON Dintre care: Sursa 1 – de la bugetul de stat: 1.200.250,00 RON Sursa 2 – ASC RO co-finantare: 249.245,00 RON
Codul proiectului: PN-II-PT-PCCA-2013-4-1900
Numarul contractului: 308/2014

Descrierea proiectului

Participarea mediului romanesc de CDI la programele Agentiei Spatiale Europene (ESA) este unul din obiectivele importante ale Romaniei si una din misiunile principale ale Agentiei Spatiale Romane (ROSA) ca reprezentant al Romaniei la ESA (Legea 262/2011). Identificarea si gestionarea actorilor, competentelor, capabilitatilor de cercetare, a potentialului si facilitatilor care pot permite angrenarea institutelor, a universitatilor sau a mediului privat la programele si proiectele ESA de cercetare spatiala este astazi un proces complex care impune instrumente specifice. Modalitatile de “matching” intre “cererea” de cercetare si “oferta” de competente, facilitati si resurse au nevoie de un sistem interactiv, adaptiv, accesibil si controlabil, in care participarea Romaniei la programele ESA sa fie stimulata si gestionata corespunzator.

In vederea cresterii capabilitatii organizatiilor din Romania de a participa in programele si proiectele ESA, cunostintele, competentele si informatiile trebuie supuse unui proces foarte bine definit de promovare si valorizare a lor. Exemple in care cercetarea-dezvoltarea a avut un grad mai mare de valorizare fata de media obisnuita (Nissan, General Electric) au confirmat ca cercetarea este mult accelerata catre valorizarea ei financiara daca se constituie un nucleu colaborativ virtual in care fiecare actor participant, avand asociate competente si resurse, sa fie prezentat in functie de context si competentele acestuia “tranzactionate”. Identificarea la nivel national a acestor entitati cu capabilitati reale de participare la programele si proiecte ESA de cercetare spatiala, face necesara si utila construirea unui instrument de centralizare si gestionare a potentialilor membri ai acestui nucleu colaborativ virtual concretizat intr-un portal web.

Noutatea proiectului consta in identificarea, definirea si crearea unor algoritmi de filtrare si concatenare care sa asigure atat acel “matching” mentionat mai sus intre “cerere” (programe, proiecte, etc.) si “oferta” (competente, facilitati, infrastructura de cercetare etc.) cat si un “matching” intre potentialele organizatiile participante in vederea obtinerii unor competente care sa poata raspunde unor cereri complexe (parteneriate bazate pe complementaritate).
Portalul va putea fi accesibil oricarei organizatii, in urma unui proces de inregistrare si validare a activelor (materiale si imateriale) si va gazdui atat informatii privind entitatile din Romania cat si informatii despre programele si proiectele ESA (sau ale altor organizatii finantatoare). Rolul colaborativ al portalului este dat de algoritmii de corelare a “cererii” cu “oferta”, precum si de mecanismele de actualizare automata (servicii web) a informatiilor puse la dispozitie de ESA (sau de alte organizatii finantatoare) cu cele puse la dispozitie de potentialii actori implicati.
Portalul RO-SPACE va fi construit ca un instrument de “management, tranzactionare si promovare” a valorilor imateriale si a activelor necesare cercetarii si productiei, corelat cu oportunitatile de colaborare in programele si proiectele ESA, intr-o prima etapa, urmand sa fie extins si pentru alte programe si proiecte nationale si internationale.
Portalul va asigura instrumentul de a crea si gestiona parteneriate in scopul realizarii unor produse si servicii complexe. Dinamica generata de aceast instrument va asigura suportul in elaborarea unei strategii coerente in domeniu si va permite o foarte rapida promovare si valorizare a cercetarii-dezvoltarii in domeniul spatial prin: * stimularea participarii organizatiilor romanesti la programele ESA; * asigurarea datelor de intrare pentru strategia nationala in domeniul spatial (competente, resurse, facilitati etc.); * atragerea tinerilor cercetatori in programele de cercetare printr-o diseminare larga si structurata a informatiilor; * valorizarea rapida a produselor cercetarii romanesti in domeniul spatial prin asigurarea suportului informational bidirectional (Romania-ESA).

Platforma va avea 4 componente principale:
 • o componenta dedicata incarcarii/preluarii datelor privind competentele, capabilitatile de cercetare, resursele si facilitatile institutelor, a universitatilor, organizatiilor din mediului privat etc. Datele vor fi furnizate la inregistrarea in sistem, vor fi proprietatea exclusiva a organizatiilor respective si vor putea fi actualizate in orice moment de catre acestea.
 • o componenta de introducere in sistem a informatiilor despre proiecte si programe disponibile in domeniul spatial (preluare a datelor din protalul EMITS - Electronic Mailing Invitation to Tender System - administrat de ESA, introducere manuala sau preluarea a datelor privind alte tipuri de proiecte disponibile)
 • o componenta pentru stabilirea compatibilitatilor intre organizatiile inregistrare in sistem si proiectele sau programele asupra carora exista informatii in sistem (algoritm de “matching”)
 • o componenta de „mailing” si diseminare automata a informatiilor pe baza criteriilor selectate prin algoritmul de „matching’.
 • “Miezul” proiectului de cercetare il va constitui realizarea unui algoritm automat de „matching” si clasificare intre proiectele lansate de catre ESA si competentele si facilitatile de CD existente in randul organizatiilor romanesti. In obiectivele cercetarii se urmareste si analiza si generarea unui algoritm de ponderare, ordonare si concatenare a „matching”-ului bazat pe mai multe criterii ce vor fi identificate in cadrul proiectului. Acest lucru va genera un „ranking” in cadrul propunerilor generate de catre sistem, sugerand si usurand mult identificarea potrivirii perfecte intre organizatiile potential ofertante (participante) si cerintele proiectelor, scurtand in acest fel astfel timpul si viteza de raspuns in procesul de ofertare in cadrul competitiilor pentru proiecte ESA.

  Istoric proiecte

  Niciunul din acesti algoritmi nu va constitui un criteriu exclusiv de selectie a participarii in proiectele ESA ci va fi un instrument de managemnet al informatiilor care va asigura un acces facil la datele publice depre programele si proiectele ESA.

  Algoritmul de „matching” se va integra intr-un flux mai larg al informatiei care va include:
 • preluarea manuala/automata a datelor despre programele si „call”-urile pentru proiectele nou aparute in portalul EMITS (Electronic Mailing Invitation to Tender System) administrat de ESA;
 • prezentarea datelor in cadrul portalului colaborativ RO-SPACE, ce va fi creat in cadrul proiectului, unde accesul la date se va face colaborativ partajat, bazat pe drepturi de acces personalizate in functie de rolul utilizatorilor, pastrand si tinand cont de confidentialitatea datelor partajate furnizate. Portalul va avea o zona de acces/administrare a membrilor ROSA si o zona de acces/administrare deschisa companiilor care s-au inregistrat in cadrul portalului;
 • posibilitatea de incarcare a noi informatii in sistem bazate pe sabloane predefinite;
 • o zona de portal in care personalul ROSA va putea califica proiectele astfel incat sa poata fi procesate automat de catre algoritmul de „matching”. Anumite criterii si caracteristici ale proiectelor, ce vor fi stabilite in cadrul cercetarii, vor fi identificate automat de catre algoritmul de citire si preluare proiecte din platforma ESA;
 • mecanismul de „matching” care va identifica si va propune una sau mai multe variante de echipe (parteneriate) care pot participa la diverse proiecte complexe din portal. Modul si parametrii de functionare constituie obiectul proiectului de cercetare;
 • mecanism de re-„matching” - se va realiza un algoritm de „matching” partial, similar algoritmului de „matching”, dar care va pleca de la o echipa partiala de proiect si va propune alternative de completare a echipei. Modul si parametrii de functionare constituie obiectul proiectului de cercetare;
 • un mecanism de validarea a echipelor de proiect sugerate;
 • un mecanism de notificare a companiilor identificate ca potentiali parteneri participanti in proiecte. Notificarea va contine un mesaj standard ROSA, date despre proiect precum si alte date ce se vor stabili ulterior;
 • o zona din portal pentru validarea inscrierii si participarii in proiecte a echipelor notificate;
 • notificari diverse: deadline-uri, inscrieri, raspuns notificari, alte notificari ce se vor analiza si stabili in cadrul proiectului.

  ARCHIBUS Solution Center Romania

  Linek Anna Maria Project director
  Cristescu Traian-Ion Developer
  Popescu Razvan Paul Senior Developer
  Dragomir (Puscasu) Monica Data Analyst
  Reghina Cristina-Mihaela Senior Developer
  Tanasescu Catalin Infrastructure Administartor
  Avasilichioaei Daniel Airspace Engineer
  Darie Lucian IT Solution Architect
  Solca Emil Data Analyst
  Bejgu Stefan-Andrei IT Solution Tester
  Borta Cristian Developer
  Marina Iurii Senior Developer
  Paduraru Ana Developer
  Purice Ioan-Catalin IT Solution Developer
  Loredana Toader IT Solution Tester

  Romanian Space Agency - ROSA

  Manciu Gabriel Viorel (Project Coordinator)
  Piso Marius-Ioan (CD I, dr.)
  Nedelcu Ion (CD, drd.)
  Nistor Cosmin (CS, Coordinator Infrastructure & implementation Hardware)
  Neagu Oana Maria (CS)
  Vlad Sandru Ioana (CS, dr.)
  Poenaru Violeta (CS, dr.)
  Bratasanu Dragos (CS, dr.)
  Manciu Irina Petra (CS)
  Radutu Alina (CS)
  Bobe Alexandru (, Coordinator web implementation)
  Burghiu Florina (CS, Financial Responsible)

  Rezultate scontate

  RO-SPACE creeaza cadrul pentru promovarea si informarea organizatiilor din Romania care activeaza in domeniul spatial cu privire la programele si proiectele unor organizatii finantatoare de prestigiu (in particular ESA). Scopul principal al proiectului este acela de a oferii organizatiilor din Romania care isi desfasoara activitatea in domeniul spatial (CD, pregatire, productie, consultanta etc.) un instrument de informare in timp real in ceea ce priveste oportunitatile de colaborare cu organizatii finantatoare internationale, in particular ESA, in programe si proiecte specifice acestui domeniu si domeniilor conexe.

  Totodata proiectul ofera si un cadru structurat in vedrea realizarii de parteneriate prin identificarea complementaritatii valorilor (competente, resurse, facilitati, etc.) si dinamizarea colaborarii intre organizatiile romanesti si cele internationale.

  Obiective principale in cadrul proiectului:

 • crearea unei baze de date, structurate, a organizatiilor din Romania care isi desfasoara activitatea in domeniul spatial;
 • asigurarea unui “output” care sa constituie date de intrare (ipoteze) pentru strategia nationala in domeniul spatial;
 • asigurarea unui instrument de informare in timp real legat de oportunitatile de colaborare in programe si proiecte internationale (in particular ale ESA). Infomatia va avea un caracter bidirectional asigurand organizatiilor din Romania date despre programe si proiecte iar organizatiilor finantatoare date despre organizatiile din Romania (competente, resurse, facilitati etc.).
 • Obiective derivate:

 • incurajarea activităților de cercetare-dezvoltare, productie, pregatire, consultanta etc. realizate în parteneriat, prin identificarea, definirea si crearea unor algoritmi de corelare, filtrare si concatenare care sa asigure atat un “matching” intre “cerere” (programe, proiecte, etc.) si “oferta” (competente, facilitati, infrastructura de cercetare etc.) cat si un “matching” intre potentialele organizatiile participante in vederea obtinerii unor competente complexe care sa poata raspunde unor cereri complexe (parteneriate bazate pe complementaritate);
 • integrarea cercetarii din România la evolutia si cerintele mediului european si international de cercetare in domeniul spatial, prin formarea unor grupuri de cercetare bazate pe complementaritati;
 • stimularea implicarii in activitati de cercetare-dezvoltare a organizatiilor din mediul privat, in vederea realizarii de activitati care sa exploateze avantajul competitiv al acestora;
 • dezvoltarea infrastructurii si capacitatii ROSA de promovare a potentialului roman in activitati europene si internationale de cercetăre-dezvoltare si transfer de tehnologie (in particular in relatia cu ESA);
 • accelerarea valorizarii rezultatelor cercetarii, concretizata prin transformarea rapida a inovatiei in valoare financiara.
 • Raportarea activitatii prezentand statusul proiectului:

  Prima faza: Iulie- Decembrie 2014

 • Definirea comunitatilor de cercetare;
 • Stabilirea categoriilor de potentiali participanti
 • Particularitati specifice;
 • Analiza cerintelor functionale
 • Rezultate:

  Prima etapa

 • Documentatie de definire a comunitatilor de cercetare si a potentialilor participanti - cerinte specifice
 • Analiza documentatiei cerintelor functionale
 • Raportul instalarii si implementarii mediului de dezvoltare.
 • * Document rezumat etapa: RO-SPACE_Etapa1_Raport stiiintific, rezumat.pdf

   Etapa a doua:

   In urma identificarii cerintelor functionale, a structurilor si a parametrilor posibili de clasificare- care au constituit activitatea etapei initiale s-a trecut la proiectarea solutiei- Solution Design. In etapa de arhitectura a solutiei, au fost stabilite regulile care vor sta la baza dezvoltarii portalului, si anume: 1. Autentificarea utilizatorilor 2. Validarile si autentificarile unui nou utilizator 3. Definirea datelor de initializare a aplicatiei 4. Modul in care se vor administra proiectele 5. Modul de construire rapoarte ( Raport Matching Proiecte si Raport Aplicanti Proiecte) 6. Diagrama bazei de date Obiectivul etapei a fost realizarea arhitecturii solutiei ROSPACE , obiectiv atins in totatitate, in conditiile contractuale. * Document rezumat etapa 2: RO-SPACE_Etapa2_Raport stiiintific, rezumat.pdf

   Etapa a treia:

   In urma definirii cerintelor functionale, a structurilor si a parametrilor posibili de clasificare si realizarea designului bazei de date, activitati care au constituit subiectul primelor doua etape, s-a trecut la dezvoltatrea modelului experimental pentru “Platforma colaborativa pentru managementul informatiilor si promovarea competentelor, facilitatilor si resurselor organizatiilor din Romania cu activitate in domeniul spatial”- Etapa III - Elaborarea modelului experimental. In etapa de dezvoltare a modelului experimental s-a configurat spatiul colaborativ, s-au incarcat date de test si s-au demonstrat operabilitatea prototipului de portal - platforma colaborativa.
   Document rezumat etapa 3: RO-SPACE_Etapa3_Raport stiiintific, rezumat.pdf

   Contact:

   ARCHIBUS Solution Center-Romania
   Anna-Maria Linek, Project Director
   anne.linek@asc-ro.com,
   +4 0755 157 811

   Etapa a patra:

   In urma elaborarii modelului experimental din etapa precedenta, prin configurarea spatiului colaborativ , incarcarea datelor de test si demonstrarea initiala a operabilitatii prototipului prin incarcarea in platforma colaborativa a unui set initial de date test, in Etapa IV – “Demonstrare operabilitate prototip. Definire si implementare acorduri de utilizare spatiu colaborativ. Diseminare rezultate” s-a trecut la demonstrarea ulterioara a operabilitatii prototipului prin incarcarea unui set suplimentar de date si stabilirea acordului de acces si utilizare a platformei colaborative. Ca urmarea a acestor faze de dezvoltare s-au organizat sesiuni de informare pentru a asigura diseminare rezultatelor obtinute in cadrul proiectului “Platforma colaborativa pentru managementul informatiilor si promovarea competentelor, facilitatilor si resurselor organizatiilor din Romania cu activitate in domeniul spatial.
   Document rezumat etapa 4: RO-SPACE_Etapa4_Raport stiiintific, rezumat.pdf
   Document raport final: RO-SPACE_Raport stiiintific_final.pdf

   Contact

   Agentia Spatiala Romana
   Viorel Manciu, Project Responsible,
   viorel.manciu@rosa.ro,
   +4 021 316 8722

  Sa ne cunoastem

  Va intereseaza subiectele prezentate? Vreti sa aflati mai multe despre solutiile oferite? Ne putem intalni la sediul dumneavoastra sau la noi, sa vedem cum va putem fi de ajutor.


  Suntem aici pentru dumneavoastra
  Top
  Află cum poți crea o strategie aliniată la obiectivele organizației pentru optimiza costurile operaționale și a construi un mediu de lucru care să inspire angajații.
  DESCARCĂ PREZENTAREA
  TE-AI ABONAT CU SUCCES!
  ÎȚI MULȚUMIM PENTRU INTERES! NU UITA SĂ CONFIMI ABONAREA. PENTRU MAI MULTE INFORMAȚII CONSULTĂ EMAILUL TRANSMIS PE ADRESA INDICATĂ.
  ÎNCHIDE
  AFLĂ PRIMUL NOUTĂȚILE!
  PENTRU A PRIMI ACTUALIZĂRILE ARCHIBUS PRIN EMAIL TE INVITĂM SĂ TE ABONEZI.
  ABONARE
  Prin bifarea acestei casete, declar că am citit și sunt de acord cu Politica de Confidențialitate a site-ului și doresc să primesc comunicări de la ARCHIBUS Solution Center - România. Sunt conștient că pot să mă dezabonez în orice moment.
  Copy link
  Powered by Social Snap