Săptămâna de lucru de patru zile reprezintă un subiect de mare interes la locul de muncă. Pot oare angajații să facă mai multe lucruri în mai puțin timp?
Munca până la epuizare nu mai este la fel de populară ca odinioară. În zilele noastre, angajații sunt mai motivați să muncească inteligent, nicidecum să trudească. În cazul unora, asta înseamnă să lucreze mai puține ore ca înainte.
Săptămâna de lucru de patru zile reprezintă un subiect de mare interes la locul de muncă. Pot oare angajații să facă mai multe lucruri în mai puțin timp? Deși poate crezi că nu, studiile arată că da. De fapt, implicarea și productivitatea angajaților au crescut cu aproape 40% în cazul unei săptămâni de lucru de patru zile. Pe deasupra, angajații au declarat că viețile lor profesionale și personale s-au îmbunătățit semnificativ.
Află mai multe lucruri despre beneficiile implementării unei săptămâni de lucru de patru zile.
Productivitate sporită
Îți vine să crezi sau nu, săptămâna de lucru mai scurtă duce la o productivitate sporită. Studiile arată că angajații sunt mai atenți când lucrează timp de patru zile pe săptămână. De ce? Pentru că au mai multe ore pe care le dedică vieții lor personale.
Cât de des ți se întâmplă la muncă să îți zboare gândul la un lucru pe care trebuie să-l faci după program? Având mai mult timp la dispoziție, angajații pot să-și rezolve treburile și să-și programeze întâlnirile necesare fără să-și facă griji că vor fi nevoiți să-și ia liber.
În 2019, Andrew Barnes și Charlotte Lockhart au fondat 4 Day Week Global pentru a reconfigura modul în care oamenii privesc munca, mutând subiectul discuției de la numărul de ore lucrate la cel al productivității și randamentului. Ei au propus principiul 100-80-100™, prin care angajații primesc 100% din salariu pentru 80% din timpul lucrat dacă țintele de productivitate sunt atinse în proporție de 100%.
Dacă angajații lucrează 32 de ore pe săptămână, se pot concentra mai atent asupra sarcinilor lor. Într-o săptămână de lucru de cinci zile, angajații întâmpină dificultăți în a-și menține concentrarea în zilele de vineri.
În medie, doar 16,7% dintre sarcini sunt finalizate vinerea. Dimpotrivă, ultima zi a săptămânii ar trebui să fie una dintre cele mai productive, când ducem totul la bun sfârșit înaintea weekendului. Să moțăi la muncă vinerea este ca și cum un maratonist ar parcurge ultimii cinci kilometri ai cursei în mers de voie. Nu-ți folosește la nimic.
Unii ar putea argumenta că într-o săptămână de lucru de patru zile angajații vor reacționa în zilele de joi în aceeași manieră în care o făceau vinerea. S-a descoperit însă că lucrurile nu stau așa. Angajații s-au dovedit consecvenți în îndeplinirea sarcinilor de luni până joi. Pe deasupra, s-au înregistrat cu 65% mai puține zile libere și de concediu medical. Demisiile au scăzut la mai mult de jumătate, iar veniturile companiilor au crescut ușor, în medie cu 1,4%.
Îmbunătățește echilibrul dintre viața profesională și cea personală
În medie, 70% dintre angajați se confruntă într-o oarecare măsură cu sindromul de epuizare. Chiar dacă pe vremuri era o regulă să facem sacrificii în viața personală ca să avansăm în cariera profesională, lucrurile s-au schimbat. Pandemia a influențat o mulțime de angajați calificați să facă o prioritate din sănătatea lor – cea emoțională, fizică și mentală deopotrivă – în detrimentul slujbei.
Pe măsură ce evoluăm, nu este firesc ca și locul de muncă să facă același lucru? Cu o săptămână de lucru de patru zile, angajații au la dispoziție o zi întreagă în plus ca să se ocupe de nevoile lor personale.
Simon Ursell, director general la Tyler Grange, precizează modul în care lucrul ăsta le folosește îndeosebi părinților: „Faptul că un părinte este disponibil într-o zi de vineri le conferă angajaților cu copii de vârstă preșcolară un stimulent financiar major – și îmbogățește totodată viețile celor mici prin faptul că aceștia se pot bucura de mai mult timp petrecut cu mama sau cu tata.”
O săptămână de lucru de patru zile nu înseamnă doar un program comprimat, ci și ore reduse, cu scopul de a fi mai productiv, mai fericit și mai concentrat. Studiile arată că angajații care lucrează 32 de ore pe săptămână se bucură de un echilibru îmbunătățit între viața profesională și cea personală. 71% dintre angajați se simt mai puțin epuizați, iar 54% percep o reducere a emoțiilor negative.
Să fie oare soluția pentru epuizarea angajaților atât de simplă precum micșorarea săptămânii de lucru? În ultimă instanță, angajații au parte de o zi în plus pentru a se ocupa de hobbyurile lor, pentru a petrece timp cu familia sau pentru a rezolva treburi personale. Per ansamblu, angajații sunt mai fericiți și mai puțin stresați.
Amprentă de carbon redusă
Într-o perioadă în care inițiativele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) se află în prim-plan, o amprentă de carbon redusă are mari beneficii de pe urma săptămânii de lucru de patru zile. Studiile au demonstrat că introducerea unei săptămâni de lucru de 32 de ore poate să reducă amprenta de carbon cu aproape 22%. În plus, diminuează amprenta ecologică și emisiile de dioxid de carbon.
Săptămâna de lucru de patru zile contribuie la inversarea schimbărilor climatice. Nu reduce doar numărul orelor de deplasare la serviciu – în medie cu jumătate de oră zilnic –, ci și consumul de energie. Un studiu-test privind săptămâna de lucru de patru zile a mai constatat că angajații și-au petrecut mai mult timp în weekenduri cu activități ce presupuneau emisii reduse de dioxid de carbon, precum drumețiile sau hobbyurile casnice.
Mark Weisbrot, co-director al Center for Economic and Policy Research, a fost de acord: „Angajații se obișnuiesc cu un stil diferit de viață, unul cu un consum mai redus, deoarece au mai mult timp la dispoziție.”
Companiile nu pot nega datele: mai puține ore de lucru duc la emisii mai scăzute datorită deplasărilor mai puține, consumului redus de energie și modificării stilului de viață.
Stimulează creativitatea
Am trecut cu toții prin situația în care am lucrat prea mult timp, iar creierul – și toate ideile care izvorăsc din el – se dezactivează. Există un motiv pentru care le spunem persoanelor creatoare să se ridice de la birourile lor când se lovesc de un impas creativ, acel sentiment copleșitor de a fi împotmolit în procesul de creație fără să poți să mergi mai departe sau să faci progrese noi.
Timpul petrecut departe de birou duce la o eficiență sporită la muncă. Acordând mai mult timp vieților noastre personale, creierul nostru se bucură de o pauză, astfel încât creativitatea să nu devină una forțată. Creativitatea și inovația își fac apariția în cea mai mare măsură datorită timpului liber, nicidecum petrecând mai mult timp la birou.
Cercetările care au testat săptămâna de lucru de patru zile au descoperit că aceasta sporește creativitatea. Îi ajută pe lucrători să impună limite și să-și îmbunătățească echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Angajații au raportat că se simt mai puțin suprasolicitați, lucru care le-a descătușat un nou nivel al creativității și gândirii strategice la care nu ar fi avut altfel acces.
Detașarea de muncă face minuni pentru energia și starea de spirit a angajaților. Transformând ziua de joi în noul vineri al echipei tale, le vei oferi un impuls creativ luni dimineața, când își vor deschide laptopurile.
Săptămâna de lucru de patru zile are ca rezultat angajați mai fericiți
Deși poate că săptămâna de lucru de patru zile pare o himeră pentru majoritatea lucrătorilor, va deveni în scurt timp o realitate pentru mulți dintre ei. Pentru angajați este mai benefic să lucreze mai puține zile – atât pentru viața lor profesională, cât și pentru cea personală.
Având o zi în plus în care nu vin la muncă, pot să-și programeze întâlnirile importante sau să folosească timpul suplimentar pentru relaxare, fără să fie stresați de gândul că trebuie să-și ia concediu cu plată. Per ansamblu, echilibrul dintre viața profesională și cea personală se îmbunătățește. Prin urmare, angajații sunt mai productivi, mai creativi și mai fericiți, ca să nu mai vorbim despre faptul că, petrecând mai puțin timp la birou, se reduce amprenta de carbon.
Nu este vorba despre numărul de ore lucrate, ci despre modul în care angajații își petrec orele de muncă. Dacă muncești mai mult nu înseamnă că dai un randament mai bun. Dimpotrivă, propune-le angajaților tăi să muncească mai inteligent, nu mai asiduu. Indiferent dacă companiile sunt pregătite sau nu pentru asta, săptămâna de lucru de patru zile reprezintă viitorul în domeniul muncii.